1985

Carnavalsvereniging De Neutenaaiers uit Diemen vindt het de hoogste tijd dat een echte boerenkapel hun feesten komt voorzien van de stampers en dijenkletsers. Zij leggen hun wens voor aan Edwin Saan, muzikant bij de toenmalige Drumfanfare ASV Diemen. Hij benadert vervolgens een aantal mede muzikanten en richt in 1985 een gloednieuwe band op; dweilorkest de Neuteblazers. Destijds spellingstechnisch geheel verantwoord zonder tussen “n”. Vele roemruchte feesten bij de Neutenaaiers volgen en door de groeiende naamsbekendheid worden de Neuteblazers ook door andere carnavalsverenigingen in de regio ingehuurd. Kluiveduikers, Ossenknarren, Turftrappers en Woudlopers doen een beroep op het feestvreugde verhogende vermogen van De Neuteblazers. Hoewel carnavalsvereniging de Neutenaaiers na verloop van tijd wordt opgeheven, weten De Neuteblazers zoals gewoonlijk van geen ophouden en blijven ze gewoon op ieder feest van de partij.

1993

De tien muzikanten die dweilorkest De Neuteblazers telt, zijn eveneens actief in Streetband New Double Eight, de nieuwe verschijningsvorm van Drumfanfare ASV Diemen. Omdat de leden van de Streetband ook wel graag op carnavalsfeesten willen spelen, wordt aan de bar besloten om beide bands samen te voegen. Vanaf dat moment worden de optredens in het kader van carnaval verzorgd onder de naam De Neuteblazers, terwijl de overige optredens onder het label Streetband New Double Eight worden uitgevoerd. Een vereniging met twee namen en verschillende soorten muziek, private labeling in optima forma.

1996

Het gaat de Neuteblazers voor de wind en het vele optreden en oefenen werpt zijn vruchten af. In 1996 doen zij voor het eerst mee aan het dweilorkestenfestival in Poeldijk en slepen zowaar een vijfde plaats in de wacht! Voor veel Neuteblazers blijkt dit festival tevens een heuse eye-opener te zijn. Men constateert dat het publiek veel beter te entertainen is als de muziek wordt gecombineerd met choreografie en show! Een waar keerpunt in de historie van De Neuteblazers.

1998

De Neuteblazers slaan aan het brainstormen en het dweilorkestenfestival in Bodegrave krijgt in 1998 de primeur van De Eerste Nederlandse Daklosekapel. Het publiek en de jury is zeer enthousiast en de act wordt beloond met een heuse tweede plaats! Besloten wordt om ook eens mee te doen aan het Nationaal Dweilorkesten kampioenschap in Bemmel en in 1999 behoren De Neuteblazers met een negende plaats tot de beste tien dweilorkesten van Nederland!

2000

De Neuteblazers zijn geen frequente festivalgangers en doen maximaal twee festivals per jaar. In 2000 krijgt Bodegrave wederom een primeur; poetsvrouwenkapel De Neuteblazers. De jury beloont deze show wederom met een tweede prijs en een overwinning gaat dus net aan De Neuteblazers voorbij.

2001

De poetsvrouwen show wordt nog eens kritisch onder de loep genomen en dat leidt uiteindelijk tot een glorieuze overwinning tijdens het festival in IJsselstein in 2001. Ook Poeldijk weten de Neuteblazers op hun naam te schrijven en besloten wordt om in Bemmel maar eens een gooi te gaan doen naar de titel Nederlands Kampioen.

2002

In 2002 is er dan eindelijk gelegenheid om het publiek in Bemmel de spectaculaire poetsvrouwen act te presenteren. De jury komt superlatieven te kort en kent zowel voor Muzikaliteit als voor Show de kampioenstitel toe aan De Neuteblazers. Een dubbele overwinning is in de lange historie van het Bemmelse festival nog niet eerder vergeven! En de titel Nederlands kampioen dweilorkesten 2002 kan aan het lange curriculum vitae van De Neuteblazers toegevoegd worden.

2003

De poetsvrouwenact heeft plaats gemaakt voor een nieuwe zeer spectaculaire en geweldig griezéllige show. Met een magische heksenact weten De Neuteblazers publiek en jury telkens weer te betoveren. Geheel volgens de traditie krijgt dweilorkestenfestival Bodegrave in 2003 de primeur en wordt de Kanniehekse!kapel eveneens volgens de Bodegraafse traditie beloond met een tweede prijs.

2004

De show wordt uiteraard ook in 2004 kritisch onder de loep genomen en dat levert De Neuteblazers tijdens het dweilorkestenfestival in Weesp de eerste prijs op van de publieksjury. De vakjury begrijpt de show wat minder en noteert opmerkingen als “instrument met twee handen bespelen”. Een onmogelijke opgave wanneer je met bezems, een toverketel, water en vuur in de weer bent. Een derde plaats is het gevolg, maar het enthousiasme is er echter niet minder om. De show wordt nog wat aangepast om tijdens de heksenfeesten in Oudewater het publiek betoverd achter te kunnen laten. Deelname aan de Night off the Koemarkt in Heerenveen levert de eerste prijs van de publieksjury en de vakjury waardeert het optreden met een riante tweede plaats.

2005

In juni 2005 werd ook de Bemmelse Dweildag weer aangedaan. Een fantastisch festival dat de Neuteblazers graag bezoeken, voor zover dat natuurlijk in het drukke schema past. Nog eenmaal werd de betoverende heksenact opgevoerd en met succes! De Neuteblazers wisten voor de tweede maal de titel beste Show Dweilorkest van Nederland in de wacht te slepen. In tegenstelling tot 2002 lukte het dit keer echter niet om ook op het onderdeel muzikaliteit de meeste punten scoren. Gevolg was dat de Neuteblazers in het algemeen klassement de Stadse Bloazers uit Willemstad voor moesten laten gaan en ze uiteindelijk “slechts” genoegen moesten nemen met een tweede plaats. Een prestatie waar de Neuteblazers, als een na beste dweilorkest van Nederland in 2005, evengoed bijzonder trots op zijn!

2006

Na het succes van de Kanniehekse!kapel vallen de Neuteblazers na het hoogtepunt van juni 2005 in een gat. Niet alleen wordt het heel moeilijk om een nog betere show te bedenken, maar ook omdat een aantal leden besluit om te stoppen bij de band. Nieuwe muzikanten zullen dus moeten worden gevonden én opgeleid. Gezien de moeilijkheid van het repertoire geen eenvoudige opgave! Maar end januari 2006 ontstaan alweer de eerste ideeën voor een bejaarden fanfare. De show blijkt uiteindelijk de grootste en duurste show uit de historie van de Neuteblazers te worden. Om het effect van een “bijeen geraapt” zooitje te krijgen worden van allerlei muziekverenigingen in Nederland oude uniformen aangekocht. Daarnaast wordt het internet afgezocht naar rollators in allerlei soorten en maten. Wanneer van een vereniging in Amsterdam kan een partij oude trommels worden overgenomen ontstaat het idee van een heuse “trommelator”; een rollator waarop liefsts 6 trommels zijn bevestigd zodat ook het publiek mee kan spelen. De toeterix van Toby Rix staat model voor de “toetelator” waarvoor bij een leverancier in Den Haag ouderwetse ‘knijptoeters" op de kop worden getikt. Een oude quad timptom wordt aangeschaft om te verbouwen tot een heuse drumolator en een oude kinderwagen wordt zo aangepast dat er in combinatie met een rollator en een rad van fortuin een echte “bingolator” ontstaat. Rookeffecten, een confettikannon en een startpistool completeren de show die in dweilorkestenland z’n gelijke niet kent. Het stratenfestival in Dirkshorn krijgt de primeur van de nieuwe show en het publiek is laaiend enthousiast. De Schager Courant op zondag spreekt zelfs over “top entertainers en sfeermakers pur sang”.

2007

Uiteraard wordt de act na het optreden in Dirkshorn verder geperfectioneerd en vervolgens opgevoerd tijdens het Zomerfestival in Zevenbergen. De jury gaat volledig uit z’n dak en de Neuteblazers mogen zowel de publieksprijs als de eerste prijs mee terug nemen naar Diemen. Daar wordt uiteraard uitbundig feest gevierd en besloten wordt om in 2008 in Bemmel wederom een gooi te doen naar de titel Nederlands kampioen. Voordat het echter zover is worden er in 2007 heel wat optredens afgewerkt. Daaronder zijn een paar hele bijzondere zoals het langste optreden ooit tijdens het Live Earth Event in Amsterdam. De Neuteblazers speelden op dit evenenment van 12:00 ’s middags tot 20:00 uur ’s avonds en schreven als groenste dweilorkest ter wereld met dit marathon optreden gelijk geschiedenis. Ook het optreden voor het TV programma Koppensnellers van Jack Spijkerman kan onder het kopje bijzonder worden geschaard. Guus Meeuwis en Jack Poels moeten de nummers meezingen die door de Neuteblazers werden gespeeld. De Neuteblazers zijn het gehele item duidelijk te zien en te horen op TV.

2008

2008 is een bijzonder jaar. De Neuteblazers bestaan dit jaar namelijk 50 jaar! Dit betekent natuurlijk niet dat de Neuteblazers al 50 jaar actief zijn, maar 50 jaar geleden werd in Diemen de muziekvereninging opgericht waaruit de Neuteblazers uiteindelijk zijn voortgekomen. Besloten wordt om dit feest te vieren met deelname aan het festivals der festivals, het Nationale dweilorkestenfestival Bemmel. Als rollatororkest wordt alles uit de kast gehaald en wordt er een gooi gedaan naar het hoogst haalbare, de titel Nederlands kampioen 2008. In een zeer sterk deelnemersveld presteren de bejaarden buitengewoon goed, maar uiteindelijk komen ze net een paar punten tekort. Welliswaar wordt de titel orgineelste dweilorkest in de wacht gesleept, de titel Nederlandskampioen gaat net aan de Neuteblazers voorbij. Vicekampioen is echter ook een geweldigde prestatie.

2009

De Neuteblazers zijn ook in 2009 een graag geziene gast op allerlei grote en kleine feesten en evenementen. Dat is dan ook duidelijk terug te zien aan het aantal optredens dat jaarlijks wordt gedaan. Dat ligt op gemiddeld 30 optredens per jaar. Vergeleken met een willekeurige harmonie of fanfare die maximaal 7 optredens doen (inclusief concerten) en gigantische hoeveelheid! Uiteraard zijn er optredens bij die regelmatig terug komen, zoals de avondvierdaagse of de Dam tot Dam loop, maar er zijn vaak ook hele unieke optredens bij. Zoals spelen bij de kunstbianale in Amsterdam Zuid Oost met Koningin Beatrix of een optreden in de Amsterdam Arena in de pauze van de wedstrijd van de Suriprofs. Stuk voor stuk bijzondere en gedenkwaardige momenten in de geschiedenis van de Neutblazers.

2010

Als het om gedenkwaardige optredens gaat kan ook 2010 met een paar fraaie voorbeelden de boeken in. Een CD presentatie in Utrecht, een optreden bij Simon Keijzer (Nick en Simon) voor het TV programma CQC, de huldiging van de Olympische Annette Gerritsen, een bijzonder optreden in het mega chique Hilton Hotel (exclusief overachting) en natuulijk de vele optredens tijdens Sail. En zo blijft het onverminderd voort gaan.

2011

Sterker nog, in 2011 neemt het aantal bijzonder optredens alleen nog maar toe. Met Jurgen Raymann in de Stadschouwburg op het Leischeplein in Amsterdam en met Dennis Weening en Patty Brard bij SuperNick. Daarna weer met Jack Spijkerman, Ruben van der Meer en Tijl Beckand in “Echt Waar” van RTL4 om vervolgens weer midden in Amsterdam opnames te maken voor Rambam, het nieuwe programma van de VARA! Ook voor een optreden als Frankfare ’s morgens in alle vroegte voor het radioprogramma Ontzettend Dikke Frank op Radio3FM; de Neuteblazer draaien er hun hand niet voor om.

2012

Met de agenda nokvol bijzondere optredens belooft 2012 weer een gedenkwaardig jaar te worden. Het jaar begint met de eerste serieuze geluidsopname sinds jaren. Lorenzo Mignacca wil zijn nieuwe apparatuur uittesten en de Neuteblazers zijn uiteraard meer dan gewillige proefkonijnen. Ook voor o.a. optreden in Club Trouw, de Nacht van Weesp en de vierdaagse in Alkmaar komen de Neuteblazers graag opdraven. Maar dan wordt het augustus en blijkt een gedenkwaardig jaar anders te worden ingevuld dan gedacht. Volkomen onverwacht overlijdt namelijk bassdrum speler Rolf Cerjak. Van het ene op het andere moment is de rustige man met de krachtige beat niet meer; een nachtmerrie die maar geen droom maar keiharde werkelijkheid blijkt te zijn. Op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam wordt Rolf de laatste muzikale eer bewezen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Neuteblazers wordt een optreden afgezegd. De Neuteblazers zijn gewoon te veel verslagen om een gezellig feestje te kunnen bouwen. Optredens voor een commercial voor Telfort en de serenade voor het TV programma Familieberichten met Carolien Tensen, de Rabobank Cycletour, de Nacht van Weesp, de Xmas Canalparade, het Tropenmuseum gaan gewoon door. The show must go on, maar het is wel anders dan voorheen.

2013

Ook 2013 blijven de bijzondere optredens binnen komen. Het begint bijvoorbeeld al met een optreden bij QMusic in de radioshow van Wietze en Mattie. In mei wordt de muziek ingespeeld voor de WK Commercial van McDonalds waardoor de Neuteblazers in alle commercialbreaks van de wedstrijden van het Nederlands Elftal te horen zullen zijn. Ook het soundlogo “pada-pa-pa-paaaa” mogen de Neuteblazers inspelen en inzingen. Hoe bijzonder is dat?! Ook het optreden in de RAI voor 6.000 internationale aardwetenschappers, kan op z’n minst in de lijstjes “bijzonder”", “leuk” en “bijzonder leuk” worden opgenomen. Dat geld ook voor het optreden bij de Hermitage en de serende bij RTL voor Jan de Hoop. En heel eerlijk gezegd geldt dat eigenlijk wel voor alle optredens van de Neuteblazers. Stuk voor stuk feestjes in hun soort en allemaal een genoegen om mee te mogen maken. Dat is de grote kracht van de Neuteblazers waardoor ze sinds jaar en dag tot de top van de Nederlandse dweilorkestenwereld behoren.