De Neuteblazers zijn altijd wel in voor een feestje....

Of het nu om een feestavond gaat, een bruiloft, een feestelijke optocht of een dweilorkestenfestival, de Neuteblazers zorgen steeds voor een verrassende show. Naast Hollandse toppers of Amerikaanse rockers, staat er ook up-tempo Latin op het menu, aangevuld met onvervalste disco-krakers.

Vrijwel ieder jaar doen de Neuteblazers mee aan een of meer festivals, waaronder de grotere dweilorkestenfestivals in Poeldijk, Bodegraven, Heerenveen en Bemmel.
Zevenbergen, IJselstein, de Open Kampioenschappen voor dweilorkesten in Poeldijk wisten zij ondermeer op hun naam te zetten. Ook in Bemmel wisten zij de titel Nederlands Kampioen in de wacht te slepen. Net als de titels Beste show dweilorkest en Meest muzikale Dweilorkest. Maar vooral op de prijs van de publiekjury die meermaals in de wacht werd gesleept zijn ze nog het meest trots!
Kijk voor meer informatie ook eens op Historie Neuteblazers. Daar vind u alles terug over het ontstaan van de Neuteblazers en van Streetband New Double Eight. Verder is in het fotoboek is een scala aan foto's terug te vinden uit het roemruchte verleden van de Neuteblazers. Klik op " Agenda & Album " voor een chronologisch overzicht van alle optredens of ga direct naar ons picasa webalbum.

Neuteblazers

Historie Neuteblazers

1985

Carnavalsvereniging De Neutenaaiers uit Diemen vindt het de hoogste tijd dat een echte boerenkapel hun feesten komt voorzien van de stampers en dijenkletsers. Zij leggen hun wens voor aan Edwin Saan, muzikant bij de toenmalige Drumfanfare ASV Diemen. Hij benadert vervolgens een aantal mede muzikanten en richt in 1985 een gloednieuwe band op; dweilorkest de Neuteblazers. Destijds spellingstechnisch geheel verantwoord zonder tussen "n". Vele roemruchte feesten bij de Neutenaaiers volgen en door de groeiende naamsbekendheid worden de Neuteblazers ook door andere carnavalsverenigingen in de regio ingehuurd. Kluiveduikers, Ossenknarren, Turftrappers en Woudlopers doen een beroep op het feestvreugde verhogende vermogen van De Neuteblazers. Hoewel carnavalsvereniging de Neutenaaiers na verloop van tijd wordt opgeheven, weten De Neuteblazers zoals gewoonlijk van geen ophouden en blijven ze gewoon op ieder feest van de partij.

Neuteblazers eerste foto
1993
Streetband New Double Eight

De tien muzikanten die dweilorkest De Neuteblazers telt, zijn eveneens actief in Streetband New Double Eight, de nieuwe verschijningsvorm van Drumfanfare ASV Diemen. Omdat de leden van de Streetband ook wel graag op carnavalsfeesten willen spelen, wordt aan de bar besloten om beide bands samen te voegen. Vanaf dat moment worden de optredens in het kader van carnaval verzorgd onder de naam De Neuteblazers, terwijl de overige optredens onder het label Streetband New Double Eight worden uitgevoerd. Een vereniging met twee namen en verschillende soorten muziek, private labeling in optima forma.

1996

Het gaat de Neuteblazers voor de wind en het vele optreden en oefenen werpt zijn vruchten af. In 1996 doen zij voor het eerst mee aan het dweilorkestenfestival in Poeldijk en slepen zowaar een vijfde plaats in de wacht! Voor veel Neuteblazers blijkt dit festival tevens een heuse eye-opener te zijn. Men constateert dat het publiek veel beter te entertainen is als de muziek wordt gecombineerd met choreografie en show! Een waar keerpunt in de historie van De Neuteblazers.

1998

De Neuteblazers slaan aan het brainstormen en het dweilorkestenfestival in Bodegrave krijgt in 1998 de primeur van De Eerste Nederlandse Daklozenkapel. Het publiek en de jury is zeer enthousiast en de act wordt beloond met een heuse tweede plaats! Besloten wordt om ook eens mee te doen aan het Nationaal Dweilorkesten kampioenschap in Bemmel en in 1999 behoren De Neuteblazers met een negende plaats tot de beste tien dweilorkesten van Nederland!

Zwervers
2000

De Neuteblazers zijn geen frequente festivalgangers en doen maximaal twee festivals per jaar. In 2000 krijgt Bodegrave wederom een primeur; poetsvrouwenkapel De Neuteblazers. De jury beloont deze show wederom met een tweede prijs en een overwinning gaat dus net aan De Neuteblazers voorbij.

2001
Kampioen

De poetsvrouwen show wordt nog eens kritisch onder de loep genomen en dat leidt uiteindelijk tot een glorieuze overwinning tijdens het festival in IJsselstein in 2001. Ook Poeldijk weten de Neuteblazers op hun naam te schrijven en besloten wordt om in Bemmel maar eens een gooi te gaan doen naar de titel Nederlands Kampioen.

2002

In 2002 is er dan eindelijk gelegenheid om het publiek in Bemmel de spectaculaire poetsvrouwen act te presenteren. De jury komt superlatieven te kort en kent zowel voor Muzikaliteit als voor Show de kampioenstitel toe aan De Neuteblazers. Een dubbele overwinning is in de lange historie van het Bemmelse festival nog niet eerder vergeven! En de titel Nederlands kampioen dweilorkesten 2002 kan aan het lange curriculum vitae van De Neuteblazers toegevoegd worden.

2003

De poetsvrouwenact heeft plaats gemaakt voor een nieuwe zeer spectaculaire en geweldig griezéllige show. Met een magische heksenact weten De Neuteblazers publiek en jury telkens weer te betoveren. Geheel volgens de traditie krijgt dweilorkestenfestival Bodegrave in 2003 de primeur en wordt de Kanniehekse!kapel eveneens volgens de Bodegraafse traditie beloond met een tweede prijs.

2004
Heksen

De show wordt uiteraard weer kritisch onder de loep genomen en dat levert De Neuteblazers tijdens het dweilorkestenfestival in Weesp de eerste prijs op van de publieksjury. De vakjury begrijpt de show wat minder en noteert opmerkingen als "instrument met twee handen bespelen". Een onmogelijke opgave wanneer je met bezems, een toverketel, water en vuur in de weer bent. Een derde plaats is het gevolg, maar het enthousiasme is er echter niet minder om. De show wordt nog wat aangepast om tijdens de heksenfeesten in Oudewater het publiek betoverd achter te kunnen laten. Deelname aan de Night off the Koemarkt in Heerenveen levert de eerste prijs van de publieksjury en de vakjury waardeert het optreden met een riante tweede plaats.

2005

In juni 2005 werd ook de Bemmelse Dweildag weer aangedaan. Een fantastisch festival dat de Neuteblazers graag bezoeken, voor zover dat natuurlijk in het drukke schema past. Nog eenmaal werd de betoverende heksenact opgevoerd en met succes! De Neuteblazers wisten voor de tweede maal de titel beste Show Dweilorkest van Nederland in de wacht te slepen. In tegenstelling tot 2002 lukte het dit keer echter niet om ook op het onderdeel muzikaliteit de meeste punten scoren. Gevolg was dat de Neuteblazers in het algemeen klassement de Stadse Bloazers uit Willemstad voor moesten laten gaan en ze uiteindelijk "slechts" genoegen moesten nemen met een tweede plaats. Een prestatie waar de Neuteblazers, als een na beste dweilorkest van Nederland in 2005, evengoed bijzonder trots op zijn!

Oorkonde
2006
Rollatorkest

Na het succes van de Kanniehekse!kapel vallen de Neuteblazers na het hoogtepunt van juni 2005 in een gat. Niet alleen wordt het heel moeilijk om een nog betere show te bedenken, maar ook omdat een aantal leden besluit om te stoppen bij de band. Nieuwe muzikanten zullen dus moeten worden gevonden én opgeleid. Gezien de moeilijkheid van het repertoire geen eenvoudige opgave! Rollatorkest Eind januari ontstaan alweer de eerste ideeën voor een bejaarden fanfare. De show blijkt uiteindelijk de grootste en duurste show uit de historie van de Neuteblazers te worden. Om het effect van een "bijeen geraapt" zooitje te krijgen worden van allerlei muziekverenigingen in Nederland oude uniformen aangekocht. Daarnaast wordt het internet afgezocht naar rollators in allerlei soorten en maten. Wanneer van een vereniging in Amsterdam kan een partij oude trommels worden overgenomen ontstaat het idee van een heuse "trommelator"; een rollator waarop liefsts 6 trommels zijn bevestigd zodat ook het publiek mee kan spelen. De toeterix van Toby Rix staat model voor de "toetelator" waarvoor bij een leverancier in Den Haag ouderwetse 'knijptoeters" op de kop worden getikt. Een oude quad timptom wordt aangeschaft om te verbouwen tot een heuse drumolator en een oude kinderwagen wordt zo aangepast dat er in combinatie met een rollator en een rad van fortuin een echte "bingolator" ontstaat. Rookeffecten, een confettikannon en een startpistool completeren de show die in dweilorkestenland z'n gelijke niet kent. Het stratenfestival in Dirkshorn krijgt de primeur van de nieuwe show en het publiek is laaiend enthousiast. De Schager Courant op zondag spreekt zelfs over "top entertainers en sfeermakers pur sang".

2007

Uiteraard wordt de act na het optreden in Dirkshorn verder geperfectioneerd en vervolgens opgevoerd tijdens het Zomerfestival in Zevenbergen. De jury gaat volledig uit z'n dak en de Neuteblazers mogen zowel de publieksprijs als de eerste prijs mee terug nemen naar Diemen. Daar wordt uiteraard uitbundig feest gevierd en besloten wordt om in 2008 in Bemmel wederom een gooi te doen naar de titel Nederlands kampioen. Voordat het echter zover is worden er in 2007 heel wat optredens afgewerkt. Daaronder zijn een paar hele bijzondere zoals het langste optreden ooit tijdens het Live Earth Event in Amsterdam. De Neuteblazers speelden op dit evenenment van 12:00 's middags tot 20:00 uur 's avonds en schreven als groenste dweilorkest ter wereld met dit marathon optreden gelijk geschiedenis. Ook het optreden voor het TV programma Koppensnellers van Jack Spijkerman kan onder het kopje bijzonder worden geschaard. Guus Meeuwis en Jack Poels moeten de nummers meezingen die door de Neuteblazers werden gespeeld. De Neuteblazers zijn het gehele item duidelijk te zien en te horen op TV.

Eerste Prijs
2008
orginalteitsprijs

2008 is een bijzonder jaar. De Neuteblazers bestaan dit jaar namelijk 50 jaar! Dit betekent natuurlijk niet dat de Neuteblazers al 50 jaar actief zijn, maar 50 jaar geleden werd in Diemen de muziekvereninging opgericht waaruit de Neuteblazers uiteindelijk zijn voortgekomen. Besloten wordt om dit feest te vieren met deelname aan het festivals der festivals, het Nationale dweilorkestenfestival Bemmel. Als rollatororkest wordt alles uit de kast gehaald en wordt er een gooi gedaan naar het hoogst haalbare, de titel Nederlands kampioen 2008. In een zeer sterk deelnemersveld presteren de bejaarden buitengewoon goed, maar uiteindelijk komen ze net een paar punten tekort. Welliswaar wordt de titel orgineelste dweilorkest in de wacht gesleept, de titel Nederlandskampioen gaat net aan de Neuteblazers voorbij. Vicekampioen is echter ook een geweldigde prestatie.

2009

De Neuteblazers zijn een graag geziene gast op allerlei grote en kleine feesten en evenementen. Dat is dan ook duidelijk terug te zien aan het aantal optredens dat jaarlijks wordt gedaan. Dat ligt op gemiddeld 30 optredens per jaar. Vergeleken met een willekeurige harmonie of fanfare die maximaal 7 optredens doen (inclusief concerten) en gigantische hoeveelheid! UIteraard zijn er optredens bij die regelmatig terug komen, zoals de avondvierdaagse of de Dam tot Dam loop, maar er zijn vaak ook hele unieke optredens bij. Zoals spelen bij de kunstbianale in Amsterdam Zuid Oost met Koningin Beatrix of een optreden in de Amsterdam Arena in de pauze van de wedstrijd van de Suriprofs. Stuk voor stuk bijzondere en gedenkwaardige momenten in de geschiedenis van de Neutblazers.

2010

Als het om gedenkwaardige optredens gaat kan ook 2010 met een paar fraaie voorbeelden de boeken in. Een CD presentatie in Utrecht, een optreden bij Simon Keijzer (Nick en Simon) voor het TV programma CQC, de huldiging van de Olympische Annette Gerritsen, een bijzonder optreden in het mega chique Hilton Hotel (exclusief overachting) en natuulijk de vele optredens tijdens Sail. En zo blijft het onverminderd voort gaan.

2011

Sterker nog, in 2011 neemt het aantal bijzonder optredens alleen nog maar toe. Met Jurgen Raymann in de Stadschouwburg op het Leischeplein in Amsterdam en met Dennis Weening en Patty Brard bij SuperNick. Daarna weer met Jack Spijkerman, Ruben van der Meer en Tijl Beckand in "Echt Waar" van RTL4 om vervolgens weer midden in Amsterdam opnames te maken voor Rambam, het nieuwe programma van de VARA! Ook voor een optreden als Frankfare 's morgens in alle vroegte voor het radioprogramma Ontzettend Dikke Frank op Radio3FM; de Neuteblazer draaien er hun hand niet voor om.

2012

Met de agenda nokvol bijzondere optredens belooft 2012 weer een gedenkwaardig jaar te worden. Het jaar begint met de eerste serieuze geluidsopname sinds jaren. Lorenzo Mignacca wil zijn nieuwe apparatuur uittesten en de Neuteblazers zijn uiteraard meer dan gewillige proefkonijnen. Ook voor o.a. optreden in Club Trouw, de Nacht van Weesp en de vierdaagse in Alkmaar komen de Neuteblazers graag opdraven. Maar dan wordt het augustus en blijkt een gedenkwaardig jaar anders te worden ingevuld dan gedacht. Volkomen onverwacht overlijdt namelijk bassdrum speler Rolf Cerjak. Van het ene op het andere moment is de rustige man met de krachtige beat niet meer; een nachtmerrie die maar geen droom maar keiharde werkelijkheid blijkt te zijn. Op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam wordt Rolf de laatste muzikale eer bewezen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Neuteblazers wordt een optreden afgezegd. De Neuteblazers zijn gewoon te veel verslagen om een gezellig feestje te kunnen bouwen. Optredens voor een commercial voor Telfort en de serenade voor het TV programma Familieberichten met Carolien Tensen, de Rabobank Cycletour, de Nacht van Weesp, de Xmas Canalparade, het Tropenmuseum gaan gewoon door. The show must go on, maar het is wel anders dan voorheen.

2013

Ook 2013 blijven de bijzondere optredens binnen komen. Het begint bijvoorbeeld al met een optreden bij QMusic in de radioshow van Wietze en Mattie. In mei wordt de muziek ingespeeld voor de WK Commercial van McDonalds waardoor de Neuteblazers in alle commercialbreaks van de wedstrijden van het Nederlands Elftal te horen zullen zijn. Ook het soundlogo "pada-pa-pa-paaaa" mogen de Neuteblazers inspelen en inzingen. Hoe bijzonder is dat?! Ook het optreden in de RAI voor 6.000 internationale aardwetenschappers, kan op z'n minst in de lijstjes "bijzonder"", "leuk" en "bijzonder leuk" worden opgenomen. Dat geld ook voor het optreden bij de Hermitage en de serende bij RTL voor Jan de Hoop. En heel eerlijk gezegd geldt dat eigenlijk wel voor alle optredens van de Neuteblazers. Stuk voor stuk feestjes in hun soort en allemaal een genoegen om mee te mogen maken. Dat is de grote kracht van de Neuteblazers waardoor ze sinds jaar en dag tot de top van de Nederlandse dweilorkestenwereld behoren.

Historie Streetband New Double Eight

1991

Streetband New Double Eight is ontstaan in 1991 en logovoortgekomen uit de toenmalige Drumfanfare ASV Diemen. Belangrijkste reden voor de vorming van de Streetband was het teruglopende ledental van Drumfanfare ASV Diemen. Veel mensen in de Amsterdamse regio voelen er nog maar weinig voor om geüniformeerd en met marsmuziek door de straten te marcheren. En geef ze eens ongelijk. De muzikanten van de drumfanfare bedachten hier een oplossing voor in de vorm van een Streetband. Slagwerkers werden omgeschoold tot blazers. Uniformen gingen in de kast en maakte plaats voor fel gekleurde groen-gele fong leng jassen. Marsmuziek verdween en werd vervangen door swingende nummers en het marcheren werd onmiddellijk afgeschaft. zeedijk En de naam? Tja, daar werd aan de bar langdurig en diep over nagedacht. Uiteindelijk is het Streetband New Double Eight geworden. Of dat komt omdat de bodem van de drankvoorraad in zicht kwam of omdat men het gewoon leuk, vernieuwend en fris vond klinken vertelt het verhaal niet. Wel is zeker dat het niets te maken heeft met het aantal muzikanten, want dat waren er toen hooguit 15. De ingrijpende vernieuwing bleek een schot in de roos te zijn. Het aantal leden steeg in korte tijd van 15 naar 23 en de aanvragen voor optredens stroomden binnen.

logo
1993
zeedijk

Een kleine groep muzikanten uit Streetband New Double Eight vormen al vanaf 1985 dweilorkest De Neuteblazers. Aangestoken door het enthousiasme van deze groep, willen ook de andere leden van de streetband meespelen tijdens de verschillende carnavalsoptredens. Bij de borrel aan de bar wordt besloten om de twee groepen samen te voegen. Kielen worden aangeschaft, carnavalsmuziek wordt ingestudeerd en vanaf dat moment treed de Streetband tijdens het carnaval op onder de naam De Neuteblazers. Een vereniging met twee namen en verschillende soorten muziek, private labeling in optima forma zoals men dat in de marketing noemt. In 1993 publiceert Kees van Mansom ook de eerste website van de Streetband op het net. Via listen.to/streetband kon het hele Wereld Wijde Web kennis nemen van de gebeurtenissen rondom Streetband New Double Eight.

1997

Het gaat steeds beter met de Streetband en in 1997 worden er voor het eerst meer dan 30 optredens afgewerkt. Na jaren van hard werken aan muzikaliteit en repertoire vonden de leden dat het wel eens tijd werd voor een professionele CD opname, met daarop de leukste nummers van zowel de Streetband als het Dweilorkest. In oktber werd deze CD opgenomen in Theater de Omval in Diemen. De CD met als titel "Ademnoot" was puur voor eigen gebruik en er zijn er slechts 100 van gemaakt. Inmiddels is het een waar collectorsitem!

cd
1999 en verder

Vele leuke, gekke, spectaculaire en flitsende optredens worden er in de loop der jaren afgewerkt. Sommige blijven iedereen lang bij. Zoals het optreden op Pampus waarbij een van de trompetisten viel (voor Pampus ging) over een betonnen ventilatiekoker en terecht kwam op z'n trompet. Dat deze niet langer meer bruikbaar was behoeft geen verdere uitleg. Of het kortste optreden ooit in 2001, toen voor de opening van Villa Arena slechts 5 minuten tulpen uit Amsterdam gespeeld hoefde te worden. Gehuld in oranje overalls maakte de Streetband deel uit van een groots openingsspektakel. Of het zeer langdurig optreden werd voor de videoclip van de herenigde Roberto Jacketti & the Scooters. Enkele uren moest de Streetband figureren in een clip die vervolgens nooit is uitgezonden! Gelachen is er echter des te meer! Humor is dan ook de drijvende kracht achter deze band. Ieder optreden is te zien dat men ontzettend veel lol heeft in het maken van muziek. Dit aanstekelijk enthousiasme slaat dan gewoonlijk snel over op het publiek.
Men zegt ook niet voor niets "Streetband New Double Eight, maakt uw feest pas echt compleet!".

Groepsfoto Dweilorkest voor de Amsterdam ArenA

Optreden Arena voor nationaal huwelijksfeest van Prins Willem Alexander en Maxima

Zie voor de foto's per optreden de agenda of bekijk alle foto's via het fotoboek

De Pepernotenband

Heel veel kinderen en ook grote mensen vragen zich af wat nou precies de link is tussen dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen en de Pepernotenband uit Spanje.

De wildste verhalen doen de ronde, maar de werkelijkheid is echter bijzonder eenvoudig. Een aantal jaren geleden gaven De Neuteblazers een groots vakantieconcert in Madrid. Achter de schermen bij dit concert, dat live werd uitgezonden door de Spaanse televisie, raakte de muzikanten aan de praat met een aantal Pieten van de Pepernotenband die daar ook optrad. Uiteraard werd er uitvoerig gesproken over muziek, show, repeteren en repetitieruimte.
Al snel bleek dat de Pepernotenband tijdens hun verblijf in Nederland niet kan beschikken over een behoorlijke repetitieruimte. Het Pietenhuis is namelijk veel te gehorig. Overdag kan er niet geoefend worden, omdat de dakpieten dan slapen. 's Nachts repeteren is ook geen optie, want dan moeten de overige Pieten rusten. Spontaan boden de Neuteblazers hun repetitieruimte aan en vanaf dat moment verblijft de Pepernotenband gedurende de Sinterklaasperiode in Diemen. En het mes snijdt daarbij aan twee kanten, want de Neuteblazers leren van de Pieten de leukste dansjes, terwijl de Pieten van de Neuteblazers weer de hipste muziek leren.
Inmiddels zijn de muzikanten van de Neuteblazers en de Pepernotenband de dikste vrienden en is heel Diemen terecht trots op het jaarlijkse verblijf van deze legendarische Spaanse band in hun dorp!

Diverse Acts

De Neuteblazers staan bekend om hun spectaculaire shows die ze opvoeren tijdens de verschillende (dweilorkesten)festivals en evenementen.

Als zwervers van de eerste Nederlandse "daklosekapel" waren zij te bewonderen in o.a. Bodegraven, Naarden en taptoe Mijdrecht.

Klik hier voor de foto's van de daklosekapel


De huisvrouwen van de Poetsvrouwenkapel waren o.a. van de partij in IJsselstein, Bemmel en bijvoorbeeld taptoe Bilthoven of de Hartjesdagen in Amsterdam.

Klik hier voor de foto's van de Poetsvrouwenkapel


De heksen van de Kanniehekse!kapel speelden op het Heksefestijn in Oudewater, de straatfestivals in Dirkshorn en Hoevelaken, de feesten i.v.m. 650 stadsrechten in Weesp, maar ook in Heerenveen en Bemmel.

Klik hier voor de foto's van de Kanniehekse!kapel


De bejaarden van rollatorkest de Neuteblazers zijn te zien geweest in Dirkshorn, Zevenbergen en Poeldijk. In Bemmel werd de titel "orgineelste dweilorkest 2008" in de wacht gesleept en werden de bejaarden uitgeroepen tot vice-kampioen van Nederland.

Klik hier voor de foto's van het Rollatorkest


Na al die geweldige shows wordt het steeds moeilijker om weer een geheel nieuwe act te verzinnen. Je zou het een soort inspiratie crisis kunnen noemen....... maar wacht eens even....... Crisis. Heel Nederland zit momenteel in een crisis. En als er een groep is die het moeilijk heeft tijdens de crisis dan zijn het wel de goud eerlijke, hard werkende beunhazen. En daarmee was het idee voor de Beunblazerij geboren. Compleet met bouwplaats, Dixi, woonhuis, bakstenen, afzetingen en bouwhelmen werd er niet zozeer een show maar eerder een muzikale verbouwing van jawelste neergezet. En met succes. In Bemmel werd wederom de fel begeerde pubieksprijs in de wacht gesleept en een riante derde plaats in het eindklassement van het Nederlands kampioenschap.

Klik hier voor de foto's van de Beunblazerij

Inmiddels zijn de Neuteblazers al weer hard aan het nadenken over een geheel nieuwe act. Wat dat precies gaat worden is nog niet bekend, maar dat dit weer het nodige spectakel op zal leveren mag geen verrassing zijn. De SchagerCourant noemde de Neuteblazers niet voor niets "top entertainers pur sang".